אחות מוסמכת | יועצת הנקה | יועצת שינה
הנקה בדרך שלך
מזל טוב על המסע החדש שלך לאמהות! בין אם את מחזיקה את התינוק שלך בזרועותיך או מחכה בקוצר רוח לבואו, זו תקופה מלאה בהתרגשות, שאלות ואינספור החלטות, וביניהן הבחירה אם להניק. הייתי רוצה לספק לך את המידע, התמיכה וההכוונה הדרושה לך כדי לקבל את ההחלטה המתאימה ביותר עבורך ועבור משפחתך.

ההחלטה להניק היא אישית ויכולה להיות מושפעת מגורמים שונים, לרבות מצבים רפואיים, אורח חיים והעדפות אישיות. לאורך הקריירה המקצועית שלי התרשמתי שיש מספר אלמנטים שמשפיעים על הבחירה להניק ועל ההצלחה בהנקה: גמישות, תמיכה ותיאום ציפיות.
אמהות רבות מגלות שהנקה היא לא עניין של שחור או לבן, ואפשר להניק בכל דרך בה תבחרי לפי מה שמתאים עבורך. בנוסף, עם התמיכה הנכונה ניתן להתגבר על אתגרים שונים ולהניק בהצלחה למרות קשיים שצצים במהלך הדרך. אבל הכי חשוב, לאסוף כמה שיותר ידע אמין ומקצועי, כדי לקבל החלטה מושכלת וליצור תיאום ציפיות לשלבים הראשונים של האמהות.
למה הנקה?
לאחר לידתו של התינוק הנקה והזנה בחלב אם מהווים מבחינה פיזיולוגית המשך ישיר להריון. הנקה מספקת לתינוק את כל צרכיו ההתפתחותיים: פיזיים, קוגניטיביים ורגשיים.
-
עליונות תזונתית: חלב אם מותאם באופן ייחודי לצרכים התזונתיים של התינוק. הוא מכיל את האיזון המושלם של חלבונים, שומנים, ויטמינים ופחמימות התומכים בגדילה ובהתפתחות של תינוקך.
-
הגנה חיסונית: חלב אם עמוס בנוגדנים ואלמנטים אחרים המחזקים את מערכת החיסון המסייעים להגן על תינוקך מפני זיהומים ומחלות. תינוק נולד עם מערכת חיסון לא מפותחת ולכן תמיכה חיסונית זו חיונית במיוחד.
-
הקשרות (bonding): פעולת ההנקה מקדמת קרבה פיזית וקשר רגשי בין האם לתינוק. המגע בין עור לעור והטבע המנחם של ההנקה תורמים לקשר הרגשי שלך עם תינוקך.
-
בריאות האמא המניקה: הנקה יכולה לעזור לאמהות להתאושש מהר יותר מהלידה. הנקה מפחיתה את הסיכון לסוגי סרטן מסוימים, כגון סרטן השד והשחלות, ויכולה לסייע בירידה במשקל ובמניעת דכאון לאחר הלידה.
-
יתרונות כלכליים וסביבתיים: הנקה זמינה ונגישה תמיד ולכן נחסכת ההוצאה על פורמולות. כדי לייצר חלב אם לא נדרש תפעול של פס ייצור ואריזה ולכן הפגיעה הסביבתית הנלווית היא אפסית.
תמיכה והצלחה בהנקה
בכל פעם שאני מעבירה מפגש הכנה להנקה אני מסיימת אותו במספר דגשים שהתגבשו במשך עבודה של שנים בשטח, ובגיבוי של מחקרים ומאמרים אקדמיים, ומצאתי כי הם מעלים באופן משמעותי את סיכויי ההצלחה:
-
התחלה מוקדמת ככל האפשר: כדאי ורצוי להתחיל בהנקה כבר בחדר הלידה, יחד עם זאת, במידה ומצב זה אינו מתאפשר יש להתחיל בזמן המתאים הבא, וכמה שיותר מוקדם.
-
ההשקעה משתלמת: בשלבים הראשונים של ביסוס ההנקה נדרשים השקעה, זמן ותשומת לב. זה יכול להיות מאתגר, אבל זה משתלם. תזכרי שגם התינוק וגם הגוף שלך צריכים ללמוד להכיר זה את זה כדי לבסס הנקה מיטבית - חיבור טוב ויעיל לשד, וייצור חלב שתואם לדרישת התינוק.
-
האם יש לי מספיק חלב? רוב הסיכויים שכן. ייצור החלב שלנו מושפע מתהליכים הורמונליים ומהיצע וביקוש וכמות החלב שלנו מותאמת לדרישת התינוק. בשלבים הראשונים שלאחר הלידה קיבת התינוק קטנה מאד והדרישה בהתאם. הסיבה לרוב שאנחנו מרגישות ספק היא בשל תפיסות שגויות לגבי כמות החלב והרעב של התינוק.
-
כאבים בהנקה: הנקה יעילה ומיטבית לא אמורה לכאוב. יחד עם זאת, בשבועות הראשונים שלאחר הלידה ישנה רגישות מסוימת בפטמות וישנן נשים שסובלות יותר מאחרות. יש להפריד בין רגישות, אי-נוחות וכאבים, וחשוב לזהות כמה שיותר מהר מצבים שעלולים לגרום לפציעה ולסכן את ההנקה.
-
לא להסס לבקש עזרה: תמיכה ועידוד מצד הסביבה הקרובה הם מפתח להצלחה בהנקה. לעתים, הנקה במיוחד בהתחלה עשויה להיות מאתגרת ולעתים נדרש סיוע מקצועי מיועצת הנקה אותו תוכלי למצוא אותו כבר בבית החולים, ובהמשך בקופת החולים ובאופן פרטי. אין סיבה שתעשי את זה לבד.
בין אם את בוחרת להניק או לא, אני כאן כדי לתמוך בך בכל שלב. בפוסטים הבאים אעסוק בנושאים שונים, ביניהם טכניקות הנקה, אתגרים נפוצים, טיפים לאמהות עובדות ועוד ועוד.
זכרי, בחירת ההאכלה הטובה ביותר היא זו המתאימה ביותר עבורך ועבור תינוקך. אני כאן כדי לעזור לך לנווט בהחלטה חשובה זו בביטחון ובתמיכה.