top of page

שינה וייעוץ שינה

על חשיבות השינה אצל ילדים, מתי נוכל להעזר בייעוץ שינה מקצועי כדי לעזור להם (ולנו) לישון טוב יותר, ואיך נבחר את הסיוע הנכון עבורנו

משפחה ישנה במיטה

במסגרת הקריירה שלי כיועצת שינה נתקלתי באינספור הורים המתמודדים עם אתגרי השינה של ילדיהם. שינה היא היבט מכריע בהתפתחות הילד, והפרעות שינה יכולות להשפיע באופן משמעותי לא רק על רווחתו של הילד אלא גם על ההרמוניה של המשפחה כולה. בפוסט זה, אכתוב על חשיבות השינה של ילדים, על הסיבות השכיחות להפרעות שינה, אסקור אסטרטגיות וגישות יעילות בייעוץ שינה ואמליץ איך לדעתי כדאי לבחור יועצת שינה לילדים.

החשיבות של שינה אצל ילדים

שינה חיונית לתהליכי הגדילה וההתפתחות של ילדים ובמהלכה מתרחשים תהליכים חשובים ביותר:

  1. תיקון ותמיכה בגדילה: במהלך השינה, גופם של הילדים משחרר הורמוני גדילה, שמסייעים לתיקון רקמות, בניית שרירים, ותמיכה בהתפתחות כללית. זה זמן שבו הגוף מתקן נזקים ומתחזק את המערכות השונות.

  2. התפתחות מוחית: השינה חיונית לתפקוד המוח. במהלך השינה, המוח מעבד ומארגן מחדש מידע שנקלט במהלך היום, מחזק זיכרונות ומשפר את יכולות הלמידה. שנת REM (שנת חלום) חשובה במיוחד להתפתחות הקוגניטיבית ולתהליכי יצירת זיכרון.

  3. בריאות פיזית: שינה מספקת תורמת למערכת חיסון חזקה ומפחיתה את הסיכון למחלות. ילדים שישנים מספיק הם בעלי מערכת חיסון יעילה יותר, מה שמאפשר להם להתמודד טוב יותר עם זיהומים ומחלות.

  4. מצב רגשי והתנהגותי: חוסר בשינה יכול לגרום לשינויים במצב הרוח, עצבנות, ובעיות התנהגות. ילדים שישנים טוב בדרך כלל רגועים יותר, ויש להם יכולת להתמודד עם לחצים וסיטואציות חברתיות בצורה טובה יותר.

  5. תפקוד קוגניטיבי: שינה מספקת משפרת את יכולות הריכוז, הקשב, והזיכרון, מה שמשפיע באופן ישיר על ההישגים הבית ספריים של הילדים. שינה לא מספקת יכולה להוביל לירידה ביכולת הקוגניטיבית ובתפקוד הלימודי.

  6. התפתחות רגשית וחברתית: שינה איכותית משפיעה על היכולת של הילדים לפתח קשרים חברתיים ולנהל רגשות בצורה בריאה. חוסר בשינה יכול לגרום לקשיים בתקשורת בין-אישית ולבעיות בהתמודדות עם רגשות.

 

לסיכום, שינה מספקת ואיכותית היא קריטית לבריאות הפיזית, ההתפתחות הקוגניטיבית, והמצב הרגשי של הילדים. חשוב להבטיח שילדים יקבלו את כמות השינה הנדרשת להם בכל שלב של התפתחותם.

סיבות נפוצות להפרעות שינה

השינה של ילדים יכולה להיות מופרעת על ידי גורמים שונים ומגוונים, אשר ניתן לסווג באופן נרחב לגורמים פיזיים, סביבתיים והתנהגותיים:

  1. סיבות פיזיות: מחלות, בקיעת שיניים, אלרגיות והפרעות שינה כמו דום נשימה בשינה עלולים להפריע לשינה של הילד. הבטחת טיפול רפואי נאות וטיפול בכל בעיה בריאותית בסיסית היא חיונית.

  2. סיבות סביבתיות: רעש, אור, טמפרטורת החדר וסביבת שינה לא נוחה עלולים להוביל להפרעות בשינה. יצירת סביבת שינה נוחה היא המפתח לצמצום ההפרעות הללו.

  3. סיבות התנהגותיות: שגרת שינה לא עקבית, התנגדות לפני השינה ויקיצות לילה הן בעיות התנהגותיות שכיחות המשפיעות על השינה. קביעת דפוסי שינה עקביים וטיפול בכל חרדה או פחד יכולים לעזור להפחית את הבעיות הללו.

 

אני בטוחה שרבים מכם כבר נתקלתם במצבים שבהם הילד לא ישן טוב בלילה מה שמשפיע על כל המשפחה. אבל חשוב לדעת מתי המצב באמת דורש התייחסות מקצועית. למשל, אם הילד שלכם מתעורר עייף, חסר אנרגיה, מתקשה לנהל רגשות, חסר סבלנות, חווה קשיים בריכוז או בלמידה, לוקח לו הרבה זמן להירדם, מתעורר פעמים רבות בלילה או מתקשה לחזור לישון – כל אלה סימנים שצריך לשים לב אליהם.

אם הבעיות האלו חוזרות על עצמן לאורך זמן ופוגעות בתפקוד היומיומי של הילד או שלכם כהורים (בזוגיות, בעבודה, בחיים המשפחתיים), כדאי לפנות לעזרה מקצועית כדי למצוא פתרונות ולהקל על המצב בצורה שהכי מתאימה למשפחה שלכם.

קיימות היום בשוק גישות שונות לייעוץ שינה

קיימות גישות ואסטרטגיות שונות בתחום של ייעוץ שינה לתינוקות וילדים, ואני מניחה שיצא לכם לשמוע לפחות על שיטה אחת שמופיעה ברשימה הבאה. אך חשוב לזכור שכל ילד הוא שונה, ואין גישה אחת שעובדת לכולם.

  1. שיטת פרבר (Cry It Out)
    גישה זו מלמדת את הילדים להרגיע את עצמם ולהירדם בכוחות עצמם על ידי השארתם לבכות למשך פרקי זמן קבועים לפני שההורים מנחמים אותם. עם הזמן, פרקי הזמן מוארכים בהדרגה, וכך הילדים לומדים להירדם באופן עצמאי.

  2. שיטת הכיסא (Chair Method)
    בשיטה זו, ההורה יושב על כיסא ליד מיטת הילד בזמן שהוא נרדם ומרחיק את הכיסא בהדרגה לאורך כמה לילות. שיטה זו מספקת תמיכה ראשונית ומעודדת את הילד לישון ללא נוכחות קרובה של ההורה.

  3. שיטת הרמה והחזרה (Pick Up/Put Down Method)
    גישה עדינה זו כוללת הרמת הילד כשהוא בוכה והחזרתו למיטה כשהוא רגוע. המטרה היא להרגיע את הילד וללמד אותו להירדם בכוחות עצמו מבלי ליצור תלות בהחזקה.

  4. הכחדה הדרגתית (Gradual Extinction)
    דומה לשיטת פרבר אך מדורג יותר, ההורים מגיבים לבכי של הילד בפרקי זמן קבועים, שהולכים ומתרחקים. שיטה זו שואפת למזער את הלחץ על ידי אפשרות התערבות הורית תכופה יותר בהתחלה.

  5. הדרכת שינה עדינה (Gentle Sleep Training)
    גישות שונות תחת גישה זו מתמקדות במינימום לחץ לילד ולהורים, כולל טכניקות כמו פתרון שינה ללא בכי, המדגישות יצירת שגרת שינה עקבית והפחתת ההתעוררויות הליליות בהדרגה.

  6. פתרון שינה ללא בכי (No-Cry Sleep Solution)
    פותחה על ידי אליזבת פנטלי, שיטה זו שואפת לשפר את הרגלי השינה מבלי לגרום לילד לבכות. היא כוללת שינויים קטנים והדרגתיים, כמו יצירת שגרת שינה קבועה ועידוד תנומות ביום.

  7. שינה משותפת (Co-Sleeping)
    גישה זו מעודדת הורים וילדים לישון בקרבה פיזית, אם באותה מיטה או חדר. היא מדגישה את היתרונות של קירבה פיזית וביטחון רגשי, מה שהופך את ההנקה הלילית והנחמה לקלים יותר.

  8. רוטינות שינה קפדניות (Strict Sleep Routines)
    גישה זו מתמקדת ביצירת שגרת יומיום קבועה הכוללת זמנים קבועים להאכלה, תנומות ושינה. רוטינה קבועה עוזרת לילדים להבין את רצף היום ולפתח הרגלי שינה בריאים.

  9. דחיית שעת השינה (Bedtime Fading)
    ההורים דוחים בהדרגה את שעת השינה של הילד כדי לגרום לו להיות עייף יותר ולעזור לו להירדם בקלות רבה יותר. לאחר מכן, השעה מוקדמת בהדרגה עד שמגיעים לשעת השינה הרצויה.

  10. חיזוק חיובי (Positive Reinforcement)
    שיטה זו מתמקדת בשבח ותגמול התנהגויות שינה רצויות. ההורים מחזקים את ההרגלים הטובים באמצעות מתן שבחים, חיבוקים או פרסים קטנים כשהילד נשאר במיטה ונרדם בכוחות עצמו.

 

מהניסיון שלי בליווי של משפחות בתהליך ייעוץ שינה, אני מוצאת כי הגישה המתאימה כרוכה בהבנת הצרכים והנסיבות הייחודיות של כל ילד ומשפחה.

 

בחירת ייעוץ השינה המתאים לכם

לצערי תחום ייעוץ השינה בישראל לא מפוקח על ידי המדינה והכשרת יועצות ויועצי שינה על ידי משרד הבריאות החלה רק בשנת 2020. למעשה, כל אדם בישראל יכול להציע את שירותיו כיועץ שינה - או אפילו להסמיך יועצי שינה בעצמו - גם מבלי שיהיה לו כל רקע בנושא. לכן מוטלת עליכם ההורים בראש ובראשונה האחריות לוודא שהאדם ממנו אתם מקבלים את הייעוץ עבר הכשרה מתאימה כדי לאבחן את הבעיה וכדי להציע עבורה את הפתרון המתאים - זכרו, אין פתרון אחד שמתאים לכל ילד.
מומלץ לוודא שליועצת יש הכשרה וניסיון, במיוחד עם ילדים בגיל דומה ועם בעיות שינה דומות, וחשוב גם לבחור יועצת שהגישה שלה מתאימה לערכים ולסגנון ההורות שלכם, וכמובן, שתהיה זמינה לתמוך בכם לכל אורך התהליך. הייתי ממליצה לקבוע פגישת היכרות כדי להתרשם מהגישה והאישיות של היועצת ולוודא שאתם מרגישים בנוח לעבוד איתה, כי תהליך של ייעוץ שינה הוא במקרים רבים תהליך שרמת החשיפה והאינטימיות בו היא מאד מאד גבוהה.
בסופו של דבר, בטחו בתחושת הבטן שלכם – אם אתם מרגישים בטוחים ורגועים עם היועצת, זו כנראה הבחירה הנכונה.

 

לסיכום

סיוע לילדים לפתח הרגלי שינה בריאים הוא מסע שדורש סבלנות, עקביות והבנה. כיועצת שינה, המטרה שלי היא להעצים את ההורים עם הידע והכלים הדרושים להם כדי לנווט את המסע הזה בהצלחה. באמצעות תוכניות אינדיבידואליות, טכניקות עדינות ותמיכה מתמשכת, אנו יכולים להתגבר על אתגרי שינה, לפתח את האינטואיציה ההורית, ולקדם שינה טובה יותר לילדים ולמשפחותיהם.

המטרה שלי באתר הזה היא לספק מרחב תומך ואינפורמטיבי שבו תוכלו ללמוד ותרגישו בנוח לשאול שאלות שעולות בנוגע להנקה, שינה ואתגרים נוספים בהורות לתינוקות ופעוטות. מוזמנים ומוזמנות ליצור קשר בטלפון 054-7448005 או למלא את הטופס המצורף ואשתדל לחזור אליכם בהקדם.

bottom of page